Răspuns :
Notăm:
a = apartamentele cu 3 camere
b = apartamente cu 4 camere
=> a + b = 32 (total de apartamente)
Pentru a calcula numărul de camere, ținem cont că apartamentele notate cu a au 3 camere, iar cele notate cu b au 4 camere. Deci:
3×a = totalul de camere din apartamentele cu 3 camere
4×b = totalul de camere din apartamentele cu 4 camere
=> 3×a + 4×b = 106
Putem cele două ecuații obținute una sub alta:
a + b = 32
3×a + 4×b = 106
Din prima relație îl putem scoate pe b în funcție de a:
a + b = 32 => b = 32 - a
Îl înlocuim în a doua relație pe b, în funcție de ce am obținut:
3×a + 4×(32-a) = 106
=> 3×a + 4×32 - 4×a = 106
=> 3×a + 128 - 4×a = 106
Separăm termenii cu necunoscută de cei liberi (numere):
128 - 106 = 4×a - 3×a
=> a = 22 (apartamente cu 3 camere)
=> b = 32 - a => b = 32 - 22 => b = 10 (apartamente cu 4 camere)
=> 3×a = 3×22 = 66 (camerele din apartamentele cu 3 camere)
=> 4×b = 4×10 = 40 (camerele din apartamentele cu 4 camere)
Verificare:
a + b = 32 => 22 + 10 = 32 => 32 = 32 (Adevărat)
3×a + 4×b = 106 => 3×22 + 4×10 = 106 => 66 + 40 = 106
=> 106 = 106 (Adevărat)
Sper că ai înțeles raționamentul și că te-am ajutat! ❤
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!