Răspuns :
Răspuns:
Eu stiu doar că S=1+2+3+....+n=n•(n+1)/2. Suma lui Gauss
1A) 1+2+3+...+80, aici n=80, atunci 1+2+3+...+80=80·(80+1)/2=40·81=3240
B) Aici parca nu se vede afi suma Gauss, dar daca de la fiecare termen se scoate factorul comun 2, atunci e Ok
2+4+6+.....+100=2·1+2·2+2·3+...+2·50=2·(1+2+3+...+50)=
si acum in paranteze avem suma lui Gauss, pentru n=50
=2·50·(50+1)/2=50·51=2550
C) aici ceva nu e bine cu ultimul termen.... nu este impar ca celelalte,,,
D) 3+7+11+15+...+43=
Aici tr. sa scoatem in evidenta suma lui Gauss, care nu se vede...
= 3+3+4+3+8+3+12+...+3+40 = (3+3+3+...+3)+(4+8+12+...+40)=
=(3+3+3+...+3)+4·(1+2+3+...+10)=
De aici observam ca in prima paranteza avem 11 de 3, iar in paranteza a doua avem suma lui Gauss cu n=10
=3·11 + 4·10·(10+1)/2=33+20·11=33+220=253
Ex2
A) 3+6+9+12+...+2019=
vom scoate factorul comun 3 de la fiecare termen
=3·(1+2+3+4+...+673)=
deci in paranteze avem suma lui Gauss cu n=673
=3·673·(673+1)/2=3·673·674/2=3·673·337=,,, faci singur (a) inmultirea...
B)4+8+12+...+2020=4·(1+2+3+...+505)=4·505·(505+1)/2=2·505·506=........
C) 5+10+15+20+...+2020=5·(1+2+3+...+404)=5·404·(404+1)/2=5·202·405=...
D) 7+14+21+...+2023=7·(1+2+3+...+289)=7·289·(289+1)/2=7·289·290/2=
=7·289·145=....
Unde nu am terminat calculele, le termini...... succese! :)))
1C) 1+3+5+7+...+99=1+1+2+1+4+1+6+...+1+98=(1+1+1+...+1)+(2+4+6+...+98)=(1+1+1+...+1)+2·(1+2+3+...+49)=
in prima paranteza avem 50 de 1, iar a doua paranteza e suma lui Gauss cu n=49
=50·1 + 2·49·(49+1)/2=50+49·50= .....
Explicație pas cu pas:
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!