Răspuns :
Răspuns: x = 2
Explicație:
Pentru a ușura calculele, scoate factor comun în expresie.
[tex] {3}^{2x + 1} - {3}^{2x} - {3}^{2x - 1} - {3}^{2x - 2} - {3}^{2x - 3} = 123[/tex]
Evaluează puterea.
[tex]( {3}^{4} - {3}^{3} - {3}^{2} - 3 - 1) \times {3}^{2x - 3} = 123[/tex]
Calculează diferența.
[tex](81 - 27 - 9 - 3 - 1) \times {3}^{2x - 3} = 123[/tex]
Împarte ambele părți ale ecuației la 41.
[tex]41 \times {3}^{2x - 3} = 123[/tex]
Scrie numărul ca pe o putere cu baza 3.
[tex] {3}^{2x - 3} = 3[/tex]
Cum bazele sunt la fel, egalează exponenții.
[tex] {3}^{2x - 3} = {3}^{1} [/tex]
Mută constanta în partea dreaptă și schimbă semnul acesteia.
[tex]2x - 3 = 1[/tex]
Adună numerele.
[tex]2x - 3 = 1[/tex]
Împarte ambele părți ale ecuației la 2.
[tex]2 x = 4[/tex]
Raspuns:
[tex]x = 2[/tex]
Sper că te-am ajutat:)
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Evaluare Națională: Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!