Citiți textul postat mai jos referitor la forma muzicală și la elementele de structură ale unei melodii/ale unei lucrări instrumentale, ascultați exemplele muzicale și urmăriți forma arhitectonică pe care am precizat-o.
Temă: 1. Scrieți forma muzicală( arhitectonică) a următoarei lucrări orchestrale:
Seranade No. 10 In B-Flat Major, KV 361 "Grand Partita": VII. Rondo- W.A. MOZART
Exemplul nr.1 din cele MP3 postate mai jos este fragmentul ” Dansul săbiilor”din baletul ” Romeo și Julieta” de S.PROKOFIEV. Forma muzicală a acestei părți este A- B ( din min. 1.48)- A ( din min.4.32) , aceste litere reprezintă secțiuni mari, formate, fiecare, din mai multe perioade.
Lucrarea ” Serenada nr.10”- TEMA 1- pentru care trebuie să scrieți forma muzicală are mai multe perioade decât compoziția de Prokofiev( deci veți scrie mai multe litere).
2. Completați următoarele puncte din analiza muzicală a cântecului ”Trandafir de pe cetate”- man. pag. 36:
Titlul cântecului:
Compozitorul:
Tempo ( după ce ascultați melodia, alegeți termenul potrivit- vezi man. pag.44):
Nuanța muzicală( după ce ascultați melodia, alegeți termenul potrivit- vezi man. pag.45):
Măsura:
Armura:
Tonalitatea:
Genul muzical:
Forma muzicală (arhitectonică):
( Notați forma după ce ascultați această melodie-
TEMA 2- interpretată de Cvintetul vocal Anatoly. Literele pe care le veți scrie vor reprezenta FIECARE RÂND MELODIC- deci pentru fiecare vers veți scrie o literă și, binențeles, doar pentru prima strofă din cântec, care apare și în manual. Primul vers este: a: ” Trandafir de pe cetate, trandafir frumos”- voi continuați forma.
Ca exemplu pentru forma muzicală din rânduri melodice: ” Deșteaptă-te române”- are forma : a-b-c-b
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Ed. muzicală. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!