Răspuns :
Răspuns:
se calculează cu ajutorul sumei lui gauss
Explicație pas cu pas:
S=[(t1 + tn) × n] ÷2
unde S este suma
t1 este primul număr
tn este ultimul număr
n este ultimul număr
a) 1+2+3...+30
S= [(1+30) × 30] ÷2
S= 465
b) 2+3+4...+30
S= [(2+30) × 30) ÷2
S= 464
c) 9+10+11...+30
S= [(9+30) × 30] ÷2
S= 428
sper ca te am ajutat
Explicație pas cu pas:
Formula lui Gause
a)1+2+3...+30=30×31:2
=930:2
=465
b)2+3+4...+30=(1+2+3+...30)-1
=(30×31:2)-1
=465-1
=465
c) 9+10+11+....+30.
N=(30-9):1+1=21+1=22
S=(9+30)×22:2
=39×22:2
=858:2
=429
Sper ca te-am ajutat!
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!