Răspuns :
[tex]\left(x^2+x+1\right)\left(x^2+x+2\right)-12=0[/tex]
[tex]x^4+2x^3+4x^2+3x-10=0[/tex]
[tex]\left(x-1\right)\left(x+2\right)\left(x^2+x+5\right)=0[/tex]
[tex]x-1=0:\quad x=1[/tex]
[tex]x+2=0:\quad x=-2[/tex]
[tex]x^2+x+5=0:\quad x=-\frac{1}{2}+i\frac{\sqrt{19}}{2},\:x=-\frac{1}{2}-i\frac{\sqrt{19}}{2}[/tex]
Sper că te-am ajutat!
Succes!
Răspuns:
S={-2; 1}
Explicație pas cu pas:
(x la a 2+x+1)(x la a 2+x+2)-12=0 (1)
Notăm x²+x+1=y. Din (1), ⇒y·(y+1)-12=0, ⇒y²+y-12=0, Δ=1²-4·1·(-12)=1+48=49.
y1=(-1-7)/2=-4, y2=(-1+7)/2=3
Deci x²+x+1=-4 (2) sau x²+x+1=3 (3)
Din (2), ⇒x²+x+5=0, Δ=1²-4·1·5=1-20=-19<0, deci (2) n-are soluții reale.
Din (3), ⇒x²+x-2=0, Δ=1²-4·1·(-2)=1+8=9, x1=(-1-3)/2=-2, x2=(-1+3)/2=1.
Deci S={-2; 1}.
Vă mulțumim pentru vizita pe site-ul nostru dedicat Matematică. Sperăm că informațiile prezentate v-au fost utile. Dacă aveți întrebări sau aveți nevoie de suport suplimentar, nu ezitați să ne contactați. Ne bucurăm să vă revedem și vă invităm să ne adăugați în lista de favorite!